Aktualizacja 26 października 2020

Chlorella jest zdumiewającym pakietem kompletnego żywienia, biorąc pod uwagę, że to taka prosta forma życia. Pewnie dlatego często określa się ją jako multiwitaminę natury. Faktem jest, że alga ta ma niezaprzeczalnie odżywczy charakter. Wszystkie naturalne właściwości są nie do znalezienia w jednym suplemencie, tak jak w chlorelli. Jest znana z szerokiego wachlarza korzyści, które wspierają organizm w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami.

Chlorella - więcej na temat jednokomórkowej algi

Chlorella jest jednokomórkową, słodkowodną, zieloną algą, której charakterystyczna barwa wiąże się z ogromną ilością chlorofilu. Tuż po Spirulinie jest najbardziej rozpowszechnioną i popularną algą na świecie. Szacuje się, że roczna produkcja Chlorelli sięga nawet 2000 ton suchej masy.

Mikroalgi w diecie człowieka

Zbiorniki wodne są gospodarzem ogromnej różnorodności biologicznej, obejmującej między innymi mikroalgi, zwierzęta wodne i rośliny. To właśnie wspomniane mikroalgi stanowią najniższy poziom łańcucha pokarmowego i jednocześnie są najstarszymi organizmami. Ich cenne właściwości i korzyści dla zdrowia człowieka zostały odkryte jakiś czas temu, jednak dopiero niedawno popularność mikroalg zaczęła wzrastać. Warto korzystać z możliwości, które dają nam wielkie zbiorniki wodne. Mikroalgi, w tym głównie Chlorella i Spirulina, są cennymi suplementami diety o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym.

Co zawiera Chlorella?

W Chlorelli można znaleźć wiele witamin, minerałów oraz aminokwasów. Alga ta stanowi bogate i naturalne ich źródło. Jednym z najbardziej typowych składników tej algi jest wspomniany wcześniej chlorofil, który stanowi do 4% suchej masy Chlorelli. Nie należy jednak pomijać innych, równie cennych składników, w tym:

  • białek – które stanowią do 60% całej masy produktu. Ponadto zawiera większość niezbędnych aminokwasów;
  • błonnika pokarmowego;
  • witamin – B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K;
  • minerałów – wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, potas, sód, fosfor;
  • karotenoidów, w tym głównie beta-karotenu;
  • lipidów – w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • węglowodanów złożonych.

Aminokwasy

Chlorella jest bogatym źródłem białka ze zrównoważoną ilością ważnych aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne, czyli takie, których organizm nie może produkować i musi dostarczać je z zewnątrz. Te aminokwasy są odpowiedzialne za odbudowę tkanki beztłuszczowej i neuroprzekaźników, a także przyczyniają się do znacznie lepszego funkcjonowania organizmu.

Witaminy

W skład chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E. Co bardzo ważne witaminy te dostarczane są jako najwyższej jakości naturalne składniki, które organizm znacznie lepiej przyswaja.

Minerały

Podobnie jak większość ciemnozielonych warzyw również Chlorella ma mnóstwo bardzo korzystnego magnezu, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, zdrowe serce czy zdrowie psychiczne. To tylko niektóre korzyści tego jednego pierwiastka. Ale pamiętajmy, chlorella zawiera jeszcze inne, ważne składniki mineralne takie jak wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, potas, sód, a także fosfor.

Chlorofil w chlorelli

Ten zielony barwnik nie tylko daje chlorelli kolor, ale także oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Chlorofil poprawia odporność, wpływa na zasadowość oraz przeciwdziała stanom zapalnym. Może nawet walczyć z nieświeżym oddechem.

Zobacz również: Co to jest chlorella?

Jak działa Chlorella?

Korzystne działanie Chlorelli potwierdzają liczne badania. Z tego względu uznaje się, że jest ona jedną z najlepiej poznanych i przebadanych alg. Przede wszystkim należy wspomnieć o jej pozytywnym wpływie na prawidłowe widzenie. Jej regularna suplementacja nie tylko poprawia ostrość wzroku, ale również chroni oko przez rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy. Dodatkowo wykazuje działanie:

  • oczyszczające organizm;
  • wspomagające trawienie;
  • antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwdrobnoustrojowe.

Detoksykacja

W dzisiejszych czasach toksyny otaczają nas z każdej strony: żywność, powietrze, woda, kosmetyki, środki czystości, a nawet odzież. Jedną z głównych funkcji tej algi jest detoksykacja organizmu, co może się odbywać na dwa sposoby. Po pierwsze, cenne składniki odżywcze obecne w aldze wchodzą w interakcje ze szkodliwymi związkami, metalami ciężkimi i toksynami już w przewodzie pokarmowym. Jest to tak zwana chelatacja, czyli wiązanie szkodliwych substancji i tym sposobem usuwanie ich z organizmu.

Drugi sposób jest nieco bardziej złożony, ponieważ obejmuje pochłanianie już strawionych cząstek, a raczej ich części. Następnie organizm wykorzystuje je do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych. Na podobnej zasadzie działają również niektóre witaminy. Jedno jest pewne – regularne przyjmowanie Chlorelli wspomaga oczyszczenie organizmu z patogennych związków.

Zobacz również: Chlorella na kaca.

Chlorella na trawienie

Regularna suplementacja tej algi zmniejsza objawy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, reguluje rytm wypróżniania się, zapobiega zaparciom oraz poprawia trawienie. Wpływa na wytwarzanie zdrowej flory, w tym bakterii probiotycznych w całym układzie pokarmowym. Jest to niezbędne dla dobrego trawienia  i ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo chlorella jest skuteczna w walce z drożdżycą (kandydozą – infekcją skóry, paznokci i błon śluzowych wywołaną drożdżakami Candida). Jej korzyści przeciwzapalne mogą również wesprzeć prace układu trawiennego.

Energia

Odżywione, zdrowe ciało jest pełne energii i witalności. Wiele osób zgłasza zwiększoną energię i poprawiony nastrój po zastosowaniu chlorelli. Ponadto przyjmowanie Chlorelli wpływa na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu oraz chroni ustrój przed stresem oksydacyjnym. To zaś stanowi swego rodzaju prewencję chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych, neurodegeneracyjnych, otyłości czy depresji.

Cukrzyca

We wstępnych badaniach wykazano, że chlorella może wpłynąć na poprawę wrażliwości na insulinę i na poziom cukru we krwi. Może zapobiec i poprawić warunki w jakich żyją diabetycy i osoby odporne na insulinę (zespół metaboliczny). Uważa się także, że chlorella może zabezpieczyć przed skutkami ubocznymi cukrzycy, takimi jak utrata wzroku.

Chlorella a choroby serca

Uwagę zwraca się przede wszystkim na działanie antyoksydacyjne oraz tym samym na korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy. W przypadku układu sercowo-naczyniowego, Chlorella hamuje rozwój zmian miażdżycowych aorty, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz warunkuje procesy krzepnięcia krwi. Tym samym pośrednio przyczynia się do przyspieszonego gojenia ran i uszkodzeń tkanek.

Chlorella na odchudzanie

Unikalne właściwości chlorelli mogą mieć również wpływ na obniżenie ogólnej tkanki tłuszczowej. W 2008 roku japońskie badania pokazały, że spożywanie chlorelli może zredukować tkankę tłuszczową. Prawdopodobnie jest to spowodowane zdolnością tej algi do wspomagania metabolizmu tłuszczów i poprawy wrażliwości na insulinę. Dodatkowo, gdy zamienimy żywność małowartościową i „pustą” odżywczo na pełnowartościowe żywienie, wykazujemy mniejszą chęć do podjadania.

Wygląd zewnętrzny

Warto także wspomnieć, że Chlorella wspiera również wygląd zewnętrzny. Osoby przyjmujące algę przez dłuższy czas wskazały pozytywne zmiany kondycji skóry i włosów. Badania wykazały, że Chlorella może stymulować syntezę kolagenu w skórze, przez co ta tkanka staje się bardziej elastyczna i odżywiona, a powstawanie zmarszczek jest opóźnione.

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 6/2016.
  2. Rani K., Sandal N., A comprehensive review on chlorella- its composition, health benefits, market and regulatory scenario, The Pharma Innovation Journal, 7/2018.
  3. Panahi Y., Jowzi N., Nejat S., Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties, Current Pharmaceutical Design, 2/2020.
  4. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.

Polecane produkty

Chlorella bioalgi – skuteczny detoks organizmu
Główne działanie chlorelli to oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne  Zobacz więcej …
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Ściana komórkowa chlorelli wykonana jest z mikrofibryli, które zawierają celulozę. Mikrofibryle wytwarzają drobne rusztowania, które wychwytują cząsteczki brudu. Działa to na zasadzie podobnej do sieci. Spirulina + Chlorella nie tylko wspomoże oczyścić  Zobacz więcej …