Chlorella – więcej na temat jednokomórkowej algi

biochlorella

Chlorella

jest zdumiewającym pakietem kompletnego żywienia, biorąc pod uwagę, że to taka prosta forma życia. Pewnie dlatego często określana jest jako multiwitamina natury. Faktem jest, że chlorella ma niezaprzeczalnie odżywczy charakter. Wszystkie naturalne właściwości są nie do znalezienia w jednym suplemencie, tak jak w chlorelli. Jest ona znana z szerokiego wachlarza korzyści podczas walki z wieloma dolegliwościami i chorobami.

Witaminy

W skład chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E. Co bardzo ważne witaminy te dostarczane są jako najwyższej jakości składniki, które organizm znacznie lepiej przyswaja niż w jakimkolwiek innym wyprodukowanym produkcie. Należy jednak pamiętać, że wielu ekspertów uważa witaminę B12 zawartą w chlorelli za niewystarczająco biodostępną, a więc inne źródła bogate w tą witaminę powinny pozostać w codziennej diecie.

Minerały

Podobnie jak większość ciemnozielonych warzyw, tak Chlorella ma mnóstwo, bardzo korzystnego magnezu, co wpływa na poprawę poziomu cukru we krwi, zdrowe serce czy zdrowie psychiczne. To tylko niektóre korzyści tego jednego pierwiastka. Ale pamiętajmy, chlorella zawiera jeszcze inne, ważne składniki mineralne takie jak potas, żelazo, wapń.

Aminokwasy

Chlorella jest bogatym źródłem białka ze zrównoważoną ilością ważnych aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne, czyli takie, których organizm nie może produkować i musi dostarczać je z zewnątrz. Te aminokwasy są odpowiedzialne za odbudowę tkanki beztłuszczowej i neuroprzekaźników, a także przyczyniają się do znacznie większej ilości funkcji w organizmie.

Chlorofil

Ten zielony barwnik nie tylko daje chlorelli kolor, ale także oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Chlorofil poprawia odporność, wpływa na zasadowość oraz przeciwdziała stanom zapalnym. Może nawet walczyć z nieświeżym oddechem.

Detoksykacja

W dzisiejszych czasach toksyny otaczają nas z każdej strony: żywność, powietrze, woda, kosmetyki, środki czystości, a nawet odzież. Ważne jest, aby dać organizmowi to, czego potrzebuje do detoksykacji od tych wszystkich szkodliwych substancji, jakie napotyka każdego dnia. Chlorella ma niesamowite zdolności do wiązania toksyn, takich jak metale ciężkie i substancje chemiczne, a następnie sprawnie usuwa je z organizmu.

Spirulina Chlorella detoks

Trawienie

Chlorella wpływa na wytwarzanie zdrowej flory, bakterii probiotycznych w całym układzie pokarmowym. Jest to niezbędne dla dobrego trawienia  i ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo chlorella jest skuteczna w walce z drożdżycą (kandydozą – infekcją skóry, paznokci i błon śluzowych wywołaną drożdżakami Candida). Jej korzyści przeciwzapalne mogą również uzdrowić układ trawienny.

Energia

Odżywione, zdrowe ciało jest pełne energii i witalności. Wiele osób zgłasza zwiększoną energię i poprawiony nastrój po zastosowaniu chlorelli. Nic nie może się równać do tego, że jest się zasilanym przez prawdziwe pożywienie.

Rak

Chlorella jest znana z niezwykłych korzyści w walce z rakiem. Prawdopodobnie dlatego, że bogata jest w naturalne karotenoidy, które mogą zapobiegać utlenianiu (co stanowi główną przyczynę raka i chorób serca). W połączeniu z detoksykacyjnym charakterem i zdolnościami do odżywiania układu odpornościowego, chlorella jest naturalnym czynnikiem anty-rakotwórczym.

Cukrzyca

We wstępnych badaniach wykazano, że chlorella może wpłynąć na poprawę wrażliwości na insulinę i na poziom cukru we krwi po pewnym czasie. Może zapobiec i poprawić warunki w jakich żyją diabetycy i osoby odporne na insulinę (zespół metaboliczny). Uważa się także, że chlorella może zabezpieczyć przed skutkami ubocznymi cukrzycy, takimi jak utrata wzroku.

Fibromyalgia (gościec mięśniowo-włóknisty)

Badania dowodzą, że chlorella zmniejsza ból związany z fibromyalgią. W jednym z badań, u uczestników z fibromyalgią, którzy spożywali 10 gramów chlorelli dziennie, zauważono zdecydowaną poprawę ogólnych objawów i jakości życia.

Choroby serca

Badania wykazały, że chlorella może wpłynąć na poprawę poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), a także na wysokie ciśnienie krwi. Wpływa na te czynniki, w połączeniu z silnym działaniem przeciwutleniającym chlorelli, mogą zapewnić skuteczną ochronę przed chorobami serca.

Otyłość

Unikalne właściwości chlorelli mogą mieć również wpływ na obniżenie ogólnej tkanki tłuszczowej. W 2008 roku japońskie badania pokazały, że chlorella może zredukować tkankę tłuszczową. Prawdopodobnie jest to spowodowane zdolnością chlorelli do wspomagania metabolizmu tłuszczów i poprawy wrażliwości na insulinę. Dodatkowo, gdy zamienimy żywność małowartościową i „pustą” odżywczo na pełnowartościowe żywienie, organizm wykazuje mniejszą chęć do fast-foodów, ponieważ czuje się bardziej odżywiony.

Polecane produkty

Jedna opinia na temat “Chlorella – więcej na temat jednokomórkowej algi

  • 17 grudnia 2013 o 20:06
    Permalink

    Często zastanawiam się ile człowiek musi mieć pasji żeby tak to wszystko opisywać. Zgłębianie tematu w tym przypadku jest chyba najciekawsze. Ten i inne wpisy tego autora są naprawdę świetne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *